Gjesteinnlegg: Hvem er egentlig du?

Hvem er du til å fortelle at en dyreart må dø?
Hvem er du til å velge hvilke dyr som skal få leve og hvilke som er en byrde?
Hvem er du til å leke gud?

Jeg har sett meg mett på innlegg fra andre mennesker på Facebook som hyller ulvejegere og kommentater fra venner og bekjente som sier ting som «Nå er det på tide at de tar alle de morderiske beistene». Og da tenker jeg, er det virkelig mulig å være så blind? Du sitter der foran pcen din og ber folk som dreper dyr om å drepe «morderiske» dyr. Kanskje du også sitter og klager over land som utøver dødsstraff fordi DET er barbarisk det. Men plis drep de jævla ulvene, a!

Nei. Det er nok. Det er virkelig nok, dere har gått for langt. Vi har et stort land, vi er over 5 millioner mennesker i Norge. Hvor mange registrerte ulver er det? Omkring 30. Er det virkelig mulig å ta seg så til rette? Er det helt seriøst at noen kan være så egoistiske at de kan mene at vi ikke kan dele jorda med andre skapninger som er akkurat som oss? 5 millioner mot 30. Det er virkelig noe galt her.

Jeg ser innlegg hvor det blir fortalt at ulver er kaldblodige mordere som dreper for moroskyld. Om dette er riktig, så kan jeg ENKELT sammenligne AKKURAT DU som skrev dette med ulven. Du driver med jakt? Hvorfor? For å få mat eller for hobby? Mat sier du?
Hvor mange av oss mennesker spiser da rever? Rev er det dere jegere starter med. Det er mange rever og de er et lett bytte. Dere er så stolte når dere har drept deres første, andre, tredje, hundrede rev at dere tar et bilde sammen med kadaveret av livet dere akkurat tok og delte det på facebook. Sliter du fortsatt med å forstå meg? Dere løper rundt i skogen og skyter rever, ryper, elger i kaldt blod og SKRYTER av det blant alle vennene deres, mens ulven som er et rovdyr- som er skapt for å jakte sin egen mat- DEN GJØR NOE VIRKELIG DUMT DEN! Den er ikke verdt livet den! DEN er en morder den! Er det virkelig så vanskelig med litt konkurranse fra naturen at dere vil utrydde konkurransen? Dyret som gjør det den må for å overleve, mot deg som har en brutal hobby?

Så sitter du der med hunden din liggende på sin fine hundeseng borti stua og legger ut om hvorvidt ulven er et forferdelig beist og må dø. Vennligst ta en kikk bort på hunden din. Så en litt nøyere kikk. Ser du likheten? Ulven er forfaren til hunden din den, så hvordan i all verden kan du godta å ha det rovdyret i stua mens ulven lar du ikke være på kloden engang? Hadde vi temt ulver fra starten av hadde de vært akkurat som hunder i lynnet sitt. Hadde vi sluppet fri hundene våre, latt de avles selv i frihet- guess what? De hadde vært akkurat som ulver de! Det har skjedd at selv tamme hunder har fått en smak av sauemord og løpt hele bygda over på leting etter mer sau. Allikevel ligger den der i stua di, mens du legger ut om at ulven bør utryddes en gang for alle.

Denne sommeren har ulver drept færre sauer enn tidligere år, og selv da har antallet vært lavt. Allikevel er debatten kraftigere enn aldri før og dere rovdyrmotstandere gjør absolutt alt dere kan for å få flere på deres side. Dere legger ut om hvor farlig det er å ta med barna deres i skogen, dere får avisene til å be folk holde seg inne. Sannheten er at ulven er mer redd deg enn du er den.
Ulver er mer menneskesky enn en villhund, og gjemmer seg når den ser mennesker. Man kan jo lure på hvorfor den er redd oss, kanskje den kan sanse vår morderske og hyklerske natur. Noe å tenke på? Du er HELDIG dersom du rekker å se en ulv før den gjemmer seg fra deg. Du er ikke i fare for norsk ulv. De historiene du hører om småbarn som blir brutalt revet i stykker av ulv er fra land hvor ulvene ofte har alvorlige sykdommer. Ingen frisk ulv går etter et menneske, og innerst inne vet du det også.

Så skal jeg nevne sauen da. De stakkars sauene. For ja, det er synd på de! Men det er ikke ulvens feil. Det er deres. Dere bønder som synes det er en vanvittig lur idè å slippe sauene deres løs i utmarka uten noen form for gjeter eller tilsyn. Dere som lar sauene deres dø av sykdommer helt alene på fjellet, dere som lar de bli kjørt over av biler som er kjørt av mennesker på vei på fjelltur. Den sauen som satt fast foten sin i et kratt og døde av sult, ja den er det synd på. Sauen din. Som du gir så faen i at du etterlater på den på fjellet. Ja eller den sauen du ikke lager bra nok gjerder til. De som står i ulvesona med simple nettinggjerder på 50cm høyde. De som må være ofre for at en ulv fant en enkel vei inn for å få seg mat. Hadde du tatt godt nok vare på sauen din, kan ihvertfall det tilfellet hvor den blir tatt av ulv utelukkes. Kanskje dere tillater at det skjer, fordi dere får jo bedre betalt av at den blir tatt av ulv enn at dere sender den til slaktern. Og ja si meg, hvor er logikken i at dere blir så traumatiserte av at sauen blir tatt av ulv, når dere selv sender den til å bli drept ett par måneder etterpå?

Vil du høre hvorfor ulven spiser sauen din da? Sånn bortsett fra at du har absolutt null peiling på sikkerhet og basisk logikk?
Ulver er flokkdyr, tross alt du har hørt om ordtrykket «a lone wolf». De jakter i flokk og det er enkelt å ta store bytter som elg når de jakter i flokk, for ja det er bevist at det er dette de foretrekker. Når det da skjer at vi mennesker kutter ned flokken og dreper ulvene vil de som står igjen være hjelpeløse mot en stor elg. Kanskje den ensomme ulven er heldig og får til å ta en kalv. Hva går en ulv som ikke får noe hjelp etter? ENKLE BYTTER. Hvilke er da disse? Jo de dere strør utover matfatet til ulven. Selvfølgelig tar den sau, det er et veldig enkelt bytte.

Kan også fortelle deg historien om hvorfor ulven ofte «går løs» på en saueflokk og tar flere bytter enn den må også, om du orker å lese mer.
- Sett deg selv i ulvens poter. Se for deg at du er sulten og ensom, alle familiemedlemmene dine er døde og det er ikke i din natur å leve alene så du vet ikke helt hvordan du skal holde ut eller hva du skal gjøre for å overleve. Så kan du ikke lese skiltet om at denne gården og disse sauene tilhører Ola Nordmann, fordi du lærte aldri å lese. Så skjer det noe flott, du ser så mange enkle måltider at du kjenner du spretter av glede, nå slipper du å sulte! Når sauer har blitt så menneskeavlet som de har blitt, mister de instinkter. Og de mister evnen til å stå opp for seg selv, for å redde flokken sin fra farer. Hva hadde du gjort hvis du var sulten og du så masse mat liggende, som ikke gjorde noe spesiell motstand? Kanskje du måtte løpe litt, men denne maten var enkel å få! Jo, du hadde tatt hva du kan. Bare ta priskrigen mellom Kiwi og Rema1000 som eksempel, folk hamstra billig mat for harde livet fordi det var BILLIG OG ENKELT.

Dyr har ingen frontallapp og ser ofte ikke konsekvenser i hva de gjør. De vet ikke at hvis de dreper fem bytter så har de kanskje bare plass i magesekken til ett. Da ligger resten der da, som et resultat av at ulven ikke hadde flokken sin slik at den kunne jakta elger og hjorter og andre store dyr sammen med de. Da sitter du der, med et tap på så mange dyr fordi du selv ikke tok godt nok ansvar over de levende vesenene du har tatt på deg. Og jeg skjønner at det er trist, men det er i det sekundet du går fra å tro at du som avler dyrene til slakt er bedre enn et dyr som trenger å spise mat at jeg mister absolutt all respekt for deg. Og det uavhengig av hvor mye godt du kanskje har gjort i livet. Ja og la oss ikke glemme de ulvene som blir skutt og drept fordi de var så uheldige at de vandret utenfor ulvesonen. Da må jeg spørre deg, er du virkelig stokk dum? Hvor mange dyr tror du sitter med et kart hvor ulvesona er streket rundt og sier «Åh nå må jeg passe på å ikke gå en km til til venstre for da er jeg utenfor hvor jeg får lov til å bo»? Hvorfor kan ikke vi gjøre som Canada, bedøve dyret for å så flytte det tilbake til ulvesonen hvis den havner utenfor? Er vi så triggerhappy at vi tar enhver sjanse til å drepe uskyldige dyr? Igjen, det er noe galt her.

La meg ikke glemme hvor viktig absolutt alle dyr er for økosystemet vårt (ja bortsett fra oss). Alle dyr har en grunn for å være her, og det er bevist at det får fatale konsekvenser dersom kun EN art dør ut. Hvis du er for trangsynt eller sta til å tro meg, vennlist sjekk ut dokumentaren om Yellowstone. This is called science, vet dere, så det hjelper ikke å komme med påstander om at økosystemet ikke er virkelig og at det er et tulleargument fra vår side for å kunne beholde ulvene i naturen. Til syvende og sist vil jeg be deg pelle deg av den høye hesten din. Vi mennesker er ikke på toppen av næringskjeden, vi er ikke en masterrace og vi er ikke mer verdt enn andre dyr. Vi er dyr, som dessverre, er mer utviklet enn resten av dyrene vi deler kloden med. Så kanskje det er på tide å faktisk dele framfor å drepe?

Du har ingen rett til å bestemme at en dyreart må dø. Du har ingen rett til å velge hvilke dyr som skal få leve og hvilke som er en byrde, og du har hvertfall ingen rett til å leke gud.


Skrevet at min kjære Eve, som jeg er fullstendig enig med.

Det Eve sier om våre hunder er faktisk helt sant. Jeg som har en husky ser hvor mye ulv det er i han, hvor sterke instinkter han har og at han følger de før han følger meg. Jeg ser hvor viktig flokk er for han. Slik som ulven er han avhengig av at flokken er samlet.

Han er vant til at når vi er hos et vennepar av oss, så skal begge være der. Er kun en av de der, kan han bli urolig og rastløs i huset vi er i, helt frem til vi alle er samlet. Slik er han hjemme, også. Er ikke både jeg og kjæresten min hjemme vil han ikke slappe av. Han er mitt rovdyr, som jeg elsker og beskytter. Gjør du også det? Med din hund, mener jeg. Ja? Hvorfor kan ikke du da beskytte rovdyret i skogen, som har de samme instinktene som hunden din?

Jeg skal ikke skrive noe mer om dette denne gangen siden det er Eve sitt innlegg. Det jeg derimot skal skrive om i et annet innlegg er litt kjedelige og hverdagslige oppdateringer om meg, Keeko, leilighet, venner- Kjedelige ting.

Hvis noen har noe de vil at jeg skal skrive om, si gjerne ifra, haha!

13.01.2016,15:07 Dyrevernsalliansen/NOAH/dyr / (2) Kommentarer

oppdatering om Hvithale

Tusen takk til alle som delte innlegget om Hvithale! Han har nå et fosterhjem, og kanskje de forelsker seg så mye at de beholder han for godt! De fikk med seg det gamle buret til Keeko og jeg fikk bilde under av Hvithale som sier takk for min hjelp, og deres! Dere er fantastisk!

Jeg blir kanskje å bli mer aktiv her, forresten. Hvis jeg finner noe å skrive om.02.09.2015,02:09 Dyrevernsalliansen/NOAH/dyr / (0) Kommentarer

Hvithale trenger et hjem fort!

Kjenner jeg noen i Karasjok, Lakselv, Alta eller i nærheten av Oslo som vil ha en hund eller kan ha en hund til han finner et permanent hjem? Han befinner seg i Alta nå men kan sendes sørover eller hvor som helst i Finnmark. Det beste er om han kan hentes, men om han må sendes en plass blir det ordnet! 

Han er en blanding av jakthund og gjeterhund, han er sjenert, stille og koselig. Han er litt nervøs og redd for lyder, noe som gjør at ingen vil ha han. Hvis noen kan ta han inn midlertidig eller permanent så redder du et liv. Om ingen vil eller kan så blir Hvithale avlivet. Jeg skulle gjerne tatt han selv om jeg ikke hadde hatt Keeko eller om vi hadde plass til to hunder. Vær så snill, spre ordet videre om Hvithale!

18.08.2015,17:43 Dyrevernsalliansen/NOAH/dyr / (1) Kommentar

Jeg føler meg så maktesløs

Jeg har nettopp sett på en dokumentar om Yulin festivalen, og jeg hulker mens jeg skriver. 

Hvordan kan jeg gjøre en forskjell? Hvordan kan jeg gjøre noe for de uten en stemme å snakke for seg? Hvordan jeg kan være stemmen deres, hvordan kan jeg snakke høyt nok for de? Hva mer kan jeg gjøre? Jeg føler meg så maktesløs.

Jeg føler ikke at jeg får gjort nok ved å bare "donere" penger, signere for sakene for dyrevernet, bli veganer eller skrive om de, her på bloggen. Jeg føler ikke jeg får gjort nok, og det gjør meg ufattelig deprimert. Det knuser hjertet mitt at jeg ikke kan gjøre mer. Jeg vil gjøre alt jeg kan for dyr. 

Jeg har blogget om dyr i flere år, på denne bloggen, og på de andre bloggene jeg har hatt. Jeg har skrevet om pels, om kjøtt, om sirkus, om dyrevern generelt. Jeg har skrevet om NOAH og andre dyrevern her i Norge. Jeg har bestilt plakater og flygeblader fra NOAH og delt de ut, hengt de opp, men igjen- det er ikke nok. Blir min stemme for dyrene hørt? Når jeg frem til noen? Gjør jeg en forskjell?

Jeg kan slutte å kjøpe sminke som jeg vet at er testet på dyr, jeg kan slutte å kjøpe klær som er laget av ull fra lam og sauer som ikke blir klipt, men får ullen flådd av seg. Jeg kan slutte å spise kjøtt og spise produkter som har noe med dyr å gjøre, men fortsatt vil jeg føle at det ikke er nok. Jeg vil, fra roten i sjela mi- gjøre så mye mer. 

Det gjør meg kvalm å vite at det kanskje ikke kommer nok signaturer til å stoppe Yulin festivalen i Kina, eller for rovdyr, eller for delfiner. Jeg får vondt i sjela av å tenke på at jeg ikke kan hjelpe til mer. Jeg blir kvalm av å tenke på hvordan vi som mennesker har utviklet oss til de verste. 

Jeg hater Kina for at de spiser HUNDER og KATTER. Jeg hater Japan fordi de slakter delfiner og hvaler. Vi har INGEN rett, INGEN rett i heletatt til å behandle dyr slik. Jeg hater menneskene som gjør dette mot uskyldige skapninger. Som den sterkeste rasen skal vi hjelpe, ikke ødelegge. Vi skal RESPEKTERE dyr og sirkelen de har, ikke utnytte den for dårlige grunner som ikke er grunner i det store bilde. Grunner som underholdning, et trofé eller penger. 

Det som gjør vondt verre, er det at jeg blir ledd av fordi jeg elsker dyr så høyt. Jeg blir latterliggjort av mennesker (mest de hjemme ifra) som ikke har den samme lidenskapen, og fordi de mener at de har rett, ikke jeg. Jeg er bare 18, og derfor vet jeg ingenting og er dum. Jeg kan ikke være imot pels fordi jeg er same eller fordi jeg ikke er vegetarianer enda. Men, jeg vet at dyr lider for oss. Jeg vet at om vi er mange nok kan vi gjøre en forskjell. Om ikke for rovdyr, så for delfiner, syr i sirkus og dyrene i Kina som blir torturert  og spist.

Jeg alene kan ikke gjøre så mye, men sammen kan vi gjøre en stor forskjell.

Trykk HER for å donere for å stoppe Yulin festivalen. Jeg donerte 50 Euro, jeg skulle ønske jeg kinne gitt så mye mer, men hver eneste krone de kan få teller.
Trykk HER for å signere for å hjelpe delfinene og hvalene.
Trykk HER for å lese hva du kan gjøre for dyr.

Unnskyld for et litt rotete innlegg, men jeg er veldig oppgitt, sint og lei meg.

20.06.2015,01:51 Dyrevernsalliansen/NOAH/dyr / (0) Kommentarer

Livet til et dyr er like verdifult som vårt

«Ulven i Norge kan ikke sammenlignes med ulvene der.» Jo, jo det kan de. De er like viktig her, som overalt ellers.

I det siste har jeg sett altfor mange statuser på Facebook om at ulven er et skadedyr. I en diskusjon ble jeg faktisk truet av same gubbene som diskuterte mot meg, og tilslutt gikk de alle til personangrep og kalte meg både dum og for en idiot. Sta som jeg er nektet jeg å gi meg, de fikk gi seg om denne diskusjonen skulle ta slutt. Dyr er noe jeg brenner for og jeg nekter å la noen dytte meg ned for det. Aldri om de skulle få vinne dette. Det endte med at statusen ble slettet, og at jeg nå sletter alle som skriver statuser om at ulv er skadedyr, eller egentlig alle rovdyr. Det kunne vært Rebekka som skrev noe slikt, og jeg hadde fortsatt slettet henne selvom hun er min bestevenn, så seriøst tar jeg dette.  

Det er naturens gang at dyr dreper og spiser hverandre, de må drepe for å overleve. De som er skadedyr, det er oss. Menneskeheten, vi er problemet- ikke de. La meg si det sånn her: Det som er unaturlig og som VI MENNESKER gjør det er å ha cirkus med dyr. Mennesker tvinger og ødelegger dyr for UNDERHOLDNING. Mennesker er problemet, IKKE dyr. Dyr gjør det de må for å overleve, må vi ha cirkus for å overleve? Nei. Må vi ha pels rundt nakken som PYNT for å overleve? Nei. Må vi ha utrydningstruet og sjeldne dyr utstoppet i stua for å overleve? Nei.

Selvom vi er den "sterke" rasen gir det oss ingen rett til å bestemme om dyrene skal bort. Vi har ingen rett til å ha de i bur eller til å behandle de som vi selv vil. 

Ja, jeg kan forstå hvorfor bøndene og samegubbene ble sinte, og jeg forstår deres frustrasjon, men å drepe ulv og ville utrydde de blir for feil. Det er galt. Ulvene dreper ikke i kaldt blod, nei, de som dreper ulvene derimot- Det er de som dreper i kaldt blod. Når skal verden se hvor viktig alle dyrene er for oss for verden? Når skal vi innse at vi må forandre oss? Jeg får så vondt dypt i sjela når jeg ser bilder av jegere som smiler vedsiden av dyret de drepte, vedsiden av livet de tok. Livet til et dyr er like verdifult som vårt og det er på tide at verden ser det.

Før jeg avslutter innlegget vil jeg oppfordre alle til å bli fadder! Du kan bli fadder for panda, tiger, isbjørn, elefant og nesehorn. Trykk HER for å bli fadder for dyrene som trenger deg! 

22.04.2015,18:46 Dyrevernsalliansen/NOAH/dyr / (7) Kommentarer

Nlaea Somby
20 år, fra Karasjok

Jeg blogger om livet mitt og mine utfordringer i hverdagen med Asperger Syndrom, angst og depresjoner.


"In the end there doesn't have to be anyone who understands you. There just has to be someone who wants to."Søk i bloggen

hits