"Det er bedre å ha mange arr, enn å være død"

Dette er noe jeg mente å ta med i mitt forrige innlegg om selvskading, men siden den er skrevet av noen jeg kjenner ble det vanskelig å få tak i det der og da. For to år siden sånn cirka fikk jeg dette tilsendt til meg og jeg var rask på å bruke den på bloggen jeg hadde da. Jeg synes dette beskriver og forklarer så mye mer enn det du kan finne på nett. For meg er det så utrolig viktig at vi blir hørt, at vi som skader oss blir møtt med forståelse. Det er fortsatt for mange der ute som velger å se ned på oss, enn å strekke ut en hånd for å hjelpe. Det er noe jeg vil få slutt på. Sammen, kan vi nå ut til andre om dette temaet og hva det egentlig innbærer.

«Undersøkelser viser at mennesker som skader seg selv har gått traumatiske eller belastende opplevelser og omstendigheter. Denne følelsesmessige smerten blir uutholdelig og da er det vanskelig å sette ord på det eller få den støtten man trenger. Det å skade sin kropp er en måte å slippe ut det vonde på, for å slippe smerten man har i seg. Opplevelser fra barndommen ligger ofte i bunnen, misbruk, omsorgssvikt og traumatiske opplevelser er de vanligste grunnene. Opplevelsene virker inn på utviklingen deres, og personen har ikke mulighet til å utvikle den indre styrken og ressursene man trenger for å overleve og mestre livet. Svikt i kommunikasjon og støtte fører ofte til å ikke kunne mestre eller uttrykke følelsene. Som der igjen fører til selvskading.

Noen vil si at du tjener på selvskadinger, uansett hvor negativ og dumt det måtte være. Selvskadingen er en måte å mestre, føle seg bedre og leve videre. Noen ganger kan det være den eneste måten å overdøve følelsene man kjenner inni seg. "Det er bedre å ha mange arr, enn å være død".

Mestring av følelser er en av grunnene til at selvskaderen skader seg selv. Selvskading kan ha mange ulike funksjoner, gode funksjoner. Alle har behov for å uttrykke sine følelser, og for noen så er dette en måte å gjøre det på. Sårene og arrene er en måte å vise alle de sårene man har psykisk. Med å skade seg selv så har man heller vondt fysisk enn psykisk.

Mange ganger oppleves følelsene som et enormt press man har inni seg. de som ikke har fått hjelp har det ofte vanskelig å sette navn på følelsene eller uttrykke dem. Mange opplever det som at det er noe som bare bygger seg større og større, og til slutt må de bare skade seg selv for å ikke "eksplodere". Denne "eksplosjonen" blir ofte fulgt av tårer og ord som bare fosser ut. Selvskadere bruker disse sårene på kroppen sin for å vise andre at man har det vondt, det som føles uhåndterlig har blitt håndterbart. Fysisk smerte tar bort fokuset på den indre smerten og dermed blir det mindre trykk på den indre smerten.

Straff og Soning er også en grunn til at selvskadere skader seg selv. De fleste, kanskje ikke alle, som skader seg selv bærer ofte følelser av selvhat og selvbebreidelser og en overbevisning om at de er slemme, onde, skitne eller forurenset. Når disse følelsene blir for sterke, vil noen skade seg selv for å slippe unna følelsene og for å straffe seg selv for å ha tenkt eller følt det slik. Og gjennom "straffen" kan de føle at de får en "pause" fra disse onde følelsene.

For de som føler seg skitten eller forurenser har ofte opplevd overgrep. Da bruker de gjerne selvskadingen til å få ut "skitten". Personen selv ønsker å føle seg bedre, fri fra selvhat, kvitte seg med det som oppleves galt eller fremmed inni en selv.Kontroll er en følelse mange selvskadere mangler i sin hverdag. Derfor er selvskadingen også en måte å få kontroll på, man føler at man har kontroll på noe i sitt liv. De fleste trenger å føle at de har kontroll en gang i blant. Men som oftest har selvskaderen selv blitt så maktesløs over sitt eget liv at selvskadingen er noe som gir kontroll følelsen. Kanskje er det noen som har kontroll over livet dems eller at livshendelser som sykdom eller dyp sorg har etterlatt seg en følelse av at de ikke har kontroll over hva som skjer med dem.

Mange føler også at selvskadingen er en måte kontrollere sinnet på. Istedet for å utskjelle noen andre, kanskje også skade noen andre så slippes det ut på en selv.»

Dessverre er bilde av min arm, men hey, hele bloggen er så personlig som det går ann å bli. 

25.11.2014,19:00 Kulde, sorg og tanker / (0) Kommentarer

Skriv noe fint her, pretty please ヽ(⌒▽⌒)ノ


Nlaea Somby
20 år, fra Karasjok

Jeg blogger om livet mitt og mine utfordringer i hverdagen med Asperger Syndrom, angst og depresjoner.


"In the end there doesn't have to be anyone who understands you. There just has to be someone who wants to."Søk i bloggen

hits